Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Vakantie Ankara
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Vakantie Ankara; naar de hoofdstad van Turkije

Wil je op vakantie naar Ankara? Je vindt hier 10 tips voor jouw vakantie in Ankara!

Tip 1. Ankara is de hoofdstad
Ankara is de hoofdstad van Turkije en ligt aan de Ankararivier, in Centraal-Anatolië. Het is de op één na grootste stad van het land. In 1997 had de stad 2,9 miljoen inwoners, in 2002 is dat gegroeid naar 3,5 miljoen inwoners. Overigens is de grootste stad van Turkije Istanbul, dat in het westen van Turkije ligt. Ankara heeft een meer centrale ligging dan Istanbul.

Tip 2. Ankara is oud, héél oud
De stad, vroeger Ancyra geheten, zou volgens de sage door Midas in de 9de eeuw voor Christus zijn gesticht en was in de Romeinse tijd een bloeiend centrum van handel en een knooppunt van wegen. In 621 werd de stad door de Arabieren ingenomen en in de 13de eeuw door de Seldjoeken. In 1919 verkoos Mustafa Kemal Ankara als zetel van zijn bewind; in 1923 werd het hoofdstad van de nieuwe republiek, waarna de stad weer snel tot bloei kwam. Overigens, tot 1930 heette Ankara Engürü (in Europa Angora genoemd).

Tip 3. Bezoek de oude stad
De oude stad rond de dominante hooggelegen citadel uit de Byzantijnse tijd biedt nog een typisch Oosterse aanblik, met kleine winkeltjes, bazaars en historische gebouwen, waaronder de Camiimoskee uit 1290. Voorts overheerst het mausoleum van Atatürk (1953), met daarin het Atatürkmuseum. Meer naar het zuiden, westen en oosten liggen de moderne wijken, met daarbij de armere sloppenwijken. Het zakelijke leven speelt zich af rond de Atatürkboulevard.

Tip 4. Ankara is gewoon een wereldstad
Ankara is het administratieve centrum van het land (zetel van regering en parlement) en tevens een belangrijk handelscentrum. Ook op het gebied van onderwijs heeft Ankara een centrumfunctie: er zijn diverse musea (etnografisch museum, archeologisch museum, natuurkundig museum), bibliotheken, theaters, een opera en vier universiteiten De stad ligt op een kruispunt van nationale en internationale (E 5, E 23) wegen en spoorlijnen, en heeft een internationale luchthaven (Esenboga).

Tip 5. Logeren in Ankara, skiën in Elmadag
Net buiten Ankara ligt Elmadag, een klein skigebied. Elmadag kent slechts een kort winterseizoen en de sneeuwkwaliteit is matig. Het wordt daarom hoofdzakelijk in de weekends bezocht. In de Turkse skigebieden worden de skiliften beheerd door de verschillende hotels, die in het algemeen niet met elkaar samenwerken.

Tip 6. Kom lekker eten!
Lamsvlees wordt het meest gegeten, als de welbekende kebab, maar ook als köfte (gekruide vleesballetjes). Kip is iets minder populair, maar wordt smakelijk bereid met walnoten, knoflook en paprika en verwerkt in Circassische gerechten. Bij de gerechten worden gewoonlijk salades geserveerd en rijst (pilav), bereid met pijnappels, rozijnen en kruiden.

Tip 7. Over geld
De muntsoort is de Turkse Lira. De beste koersverhouding behaal je als je ter plaatse wisselt of geld uit de pinautomaat haalt. Je vindt geldautomaten eigenlijk overal, zeker in de toeristencentra en grotere steden.Ook is het mogelijk de euro te wisselen bij banken en wisselkantoren.
Ook travellercheques kunnen worden ingewisseld en creditcards worden in de meeste grotere winkels wel geaccepteerd. Voor fooien geldt in restaurants zo’n tien procent van het totaalbedrag. De lonen zijn over het algemeen laag, daarom is het de gewoonte fooien te geven aan de chauffeur van de excursiebus, kamermeisjes en gidsen.

Tip 8. Vervoer in de stad.
Dolmus-taxibusjes zijn het goedkoopst. Deze pittige minibusjes rijden langs vaste routes en kunnen onderweg worden aangehouden. Dolmus betekent ‘volgepakt’, en dat is dan ook meestal het geval. Gewone taxi’s hebben een meter en vervoeren je snel en efficiënt door de stad.
Het nachttarief van 24-6 uur (twee lichtjes op de meter) is 50 procent hoger dan het dagtarief
(één lichtje).

Tip 9. Je hoeft geen Turks te spreken
Met Engels en Duits kun je bijna overal terecht, vooral in de grote steden en in de Egeïsche en mediterrane toeristencentra. Op Turkse scholen is Engels de belangrijkste vreemde taal. Onbekendheid met het Turks is daarom geen probleem tenzij je in afgelegen streken of het
Oosten reist.

Tip 10. Zeker niet duur
Een vakantie in Ankara is prima betaalbaar, ook al omdat Turkije een voordelig vakantieland is. Voor zo’n € 350 heb je een indrukwekkende vakantie in Ankara.

Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!