Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Anticonceptiemiddelen
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Anticonceptiemiddelen

Wil je meer weten over de anticonceptiemiddelen? Bedenk vooraf welk middel bij jou past. Er zijn oplossingen van permanente aard zoals sterilisatie en middelen die elke keer opnieuw moeten worden toegepast. Deze 10 tips gaan over anticonceptiemiddelen.

Tip 1. Veilig vrijen

Veilig vrijen is meer dan het voorkomen van zwangerschap. Het voorkomen van geslachtsziekten hoort daar ook bij. Het enige anticonceptiemiddel dat zowel beschermt tegen zwangerschap als geslachtsziekten is het condoom. Het gelijktijdige gebruik van zowel condoom als pil biedt extra zekerheid. Gelijktijdig gebruik beschermt tegen geslachtsziekten en geeft extra zekerheid bij het voorkomen van zwangerschap.

Tip 2. De pil

Bekend is natuurlijk de pil. De meeste pillen zijn combinatiepillen die twee natuurlijke geslachtshormonen bevatten: oestrogeen en progesteron. Er zijn ook pillen zonder oestrogeen, bijvoorbeeld bedoeld voor vrouwen die borstvoeding geven. Ze beschermen net zo goed,
maar kunnen de menstruatie onregelmatiger maken.

Tip 3. Voor- en nadelen van de pil

Nadeel van de pil is dat je er elke dag aan moet denken en dat de pil onbetrouwbaar kan worden als je last hebt van diarree of als je hebt moeten overgeven. Ook in combinatie met specifieke medicijnen kan de pil onbetrouwbaar worden. De pil kan als positieve bijwerking hebben dat acne en overmatige lichaamsbeharing wordt bestreden. De Diane-35, en Minerva en in zekere mate de Yasmin bevatten een specifiek progestageen die deze gunstige bijwerking veroorzaken.
Andere positieve bijwerkingen die wel aan de pil (zoals Yasmin) worden toegeschreven zijn dat ze helpen om af te vallen en je minder last hebt van menstruatieklachten.

Tip 4. Alternatieven voor de pil

Alternatieven voor de pil zijn onder andere de anticonceptiepleister, de anticonceptiering,
de prikpil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraaltje. Deze middelen geven hormonen af, vergelijkbaar met de pil. Voordeel is dat je er niet iedere dag aan hoeft te denken. De pleister hoeft maar 1x per week aangebracht te worden. Het hormoonspiraaltje kan zelfs tot 5 jaar lang werken.

Tip 5. Spiraaltje

Ook het gewone koperspiraaltje (gemaakt van plastic) kan voor 5 jaar in de baarmoeder worden ingebracht. Het spiraaltje remt de beweeglijkheid van zaadcellen en voorkomt het innestelen van de eicel. Voordeel van het spiraaltje is dus dat je er niet dagelijks aan hoeft te denken.
Nadeel: 1 op de 100 vrouwen raakt toch zwanger. De kans op zwangerschap is echter veel kleiner dan bij het gebruik van condoom of pessarium.

Tip 6. Condoom en pessarium

Het condoom en het pessarium vallen onder de categorie barrière middelen die goed werken maar geen optimale bescherming bieden. Het pessarium en het condoom dienen voor het vrijen aan- of ingebracht te worden. Een pessarium is een rond rubber kapje dat in de vagina wordt ingebracht. Het pessarium en het condoom kunnen gelijktijdig worden gebruikt om de bescherming te vergroten. Het gebruik van zaaddodende middelen in combinatie met het condoom of pessarium vergroot eveneens de bescherming.

Tip 7. Gebruiksaanwijzing
Zoals gezegd een condoom beschermt lang niet voor 100%. De kans op bescherming kan wel worden vergroot. Pretcondooms, gewone condooms die ook voor anale seks worden gebruikt, condooms die over de datum zijn en condooms die lang in de zon hebben gelegen, zijn niet of minder betrouwbaar. Hergebruik en het tegelijk gebruiken van twee condooms is altijd af te raden. Lees de gebruiksaanwijzing voor veilig gebruik.

Tip 8. Oefening baart kunst

Zeker bij middelen die direct voor het vrijen worden toegepast (condoom, pessarium) is het aan
te raden vooraf te oefenen. Dit voorkomt eventueel 'stuntelen' en het als gevolg daarvan niet of onjuiste gebruik van het voorbehoedsmiddel.

Tip 9. Morning after pil

Mocht toch sprake zijn van onbeschermde seks - de pil is vergeten of het condoom is gescheurd of afgegleden - dan kan de morning after pil ook wel noodpil genoemd nog uitkomst bieden.
Hoe sneller de morning after pil wordt ingenomen hoel te groter de kans op het voorkomen van zwangerschap. De morning after pil is geen anticonceptiemiddel en gebruik je dus alleen in bijzondere situaties.

Tip 10. Kijk op internet

Wie liever niet naar een huisarts gaat uit schaamte of vanwege het gemak, kan ook op het internet terecht. De pil en condooms en ook de morning after pil zijn vrij eenvoudig via het internet verkrijgbaar.

Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!