Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Autoverzekering
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Autoverzekering

Bent u op zoek naar een nieuwe of andere autoverzekering? Lees dan eerst deze 10 tips die u kunt gebruiken bij het afsluiten van uw autoverzekering!

Tip 1. Kies de juiste dekking

U bent wettelijk verplicht om uw auto WA te verzekeren waarmee u uw aansprakelijkheid richting anderen regelt. Als vuistregel kunt u hanteren dat een WA verzekering volstaat als uw auto ouder is dan acht jaar. Het afsluiten van een volledig cascoverzekering is vooral zinvol als uw auto nog geen drie jaar oud is. Voor auto's ouder dan drie jaar, maar jonger dan acht jaar, is een beperkt casco meestal het gunstigste.

Tip 2. Inzittende verzekering vaak niet nodig

Schade die inzittende oplopen wordt normaliter gedekt door uw WA verzekering. Een inzittende verzekering is dus vaak niet nodig.

Tip 3. Tijdig en tussentijds opzeggen

Normaal is aan een autoverzekering een opzegtermijn gekoppeld (zo'n twee tot drie maanden). Als u niet opzegt, wordt de verzekering vaak automatisch verlengd. Wilt u een andere, aantrekkelijkere, autoverzekering afsluiten dan moet u er op letten dat u uw bestaande autoverzekering tijdig opzegt. Als de verzekeringsmaatschappij de polisvoorwaarden tussentijds
in uw nadeel aanpast heeft u recht om uw verzekering op te zeggen en naar een andere autoverzekering te switchen.

Tip 4. Neem schadevrije jaren mee

Heeft een nieuwe autoverzekering gevonden. Let dan op. U kunt uw opgebouwde schadevrije jaren meenemen. Dit kan met een royementsverklaring, die uw oude verzekeraar u ter beschikking moet stellen.

Tip 5. Vergelijk en let op specifieke polisvoorwaarden

Verzekeringsmaatschappijen berekenen verschillend de premies voor uw autoverzekering.
Daarbij letten ze op het gewicht van uw auto, de waarde van uw auto, hoeveel kilometers u rijdt, waar u woont (binnen of buiten de randstad) en soms wat uw beroep is (agrariërs, medici, ambtenaren). Dé absoluut goedkoopste autoverzekering die voor iedereen het voordeligst is bestaat dus niet. Het loont dus goed te vergelijken en te kijken naar de voorwaarden die voor u gunstig en goedkoop uitpakken.

Tip 6. Regel juridische ondersteuning als aanvulling op uw autoverzekering

Bij uw autoverzekering kunt u aanvullend een verhaalsbijstandverzekering afsluiten. U wordt dan ondersteund bij het verhalen van schade op een tegenpartij. Een rechtsbijstandverzekering is uitgebreider. Met een rechtsbijstandverzekering wordt u ook - in relatie tot uw auto - ondersteund in geschillen met overheidsinstanties en dealers en garagebedrijven en bij het verhalen van letselschade. Dit laatste wordt namelijk niet via een verhaalbijstandverzekering gedekt. Bijstandverzekeringen maken u in geval van schade een stuk 'mondiger'. Let wel op dat u uzelf niet dubbel verzekert als u al een reguliere rechtsbijstandverzekering heeft.

Tip 7. Regel uw voorlopige dekking

Als u een auto koopt wilt u er zo snel mogelijk mee kunnen rijden, maar wilt u (en mag u) niet onverzekerd rondrijden. Het afhandelen van een verzekeringsaanvraag heeft echter vaak even tijd nodig. Om dit op te lossen verstrekken verzekeraars daarom voorlopige dekkingen. Zorg dat,
als u een auto koopt, dat u vooraf weet bij wie u de auto wilt verzekeren. Vanuit de garage of bij de handelaar kunt u dan meestal gewoon even een belletje plegen naar de verzekeringsmaatschappij. Vergeet niet u voorlopige dekking vervolgens om te zetten. U heeft meestal 8 tot 15 dagen om
uw definitieve aanvraag bij de verzekeringsmaatschappij te bezorgen.

Tip 8. Tweede auto; kijk of u premiekorting kunt meenemen

Als u een tweede auto aanschaft, kan bij een aantal maatschappijen de opgebouwde premie-korting van de eerste auto ook op uw 2e auto worden toegepast. Dit is een aspect waar u bij het aanschaffen van uw eerste auto - en het afsluiten van een autoverzekering voor die auto - mogelijk al rekening mee kunt houden als u weet dat u later misschien ook een tweede auto wilt nemen.

Tip 9. Overweeg een hoger eigen risico

Bij veel verzekeringsmaatschappijen kunt u zelf een eigen risico opgeven. Als u van uzelf weet
dat u weinig brokken maakt en de kans daarop dus gering is, dan is een hoger eigen risico te overwegen. Op termijn kunt u zo flink op uw verzekeringspremie besparen.

Tip 10. Regel uw premiebetaling goed en voordelig

Als u uw premie niet tijdig betaald, kan dat problemen geven voor uw dekking. Zeker als u zelf
uw betaling moet regelen, bestaat het gevaar dat u dit vergeet. Veel verzekeringsmaatschappijen werken sowieso met automatische incasso, mede om dit risico te voorkomen. Als u uw betalings-wijze opgeeft, let dan ook op de betalingstermijn. Betaling van de premie voor uw autoverzekering per maand is vaak relatief duurder dan betaling per jaar of per kwartaal.

Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!