Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Domeinnaam Registreren
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Domeinnaam registreren

Wat komt er allemaal bij kijken om een domeinnaam te registreren? Lees dan deze 10 tips over domeinnamen registreren!

Tip 1. Wat is een domeinnaam?

Simpel uitgelegd is een domeinnaam eigenlijk een adres op internet. Met zo’n adres kun je
je bedrijfsnaam, merknaam of wat dan ook bekend en bereikbaar maken op het internet.
Een domeinnaam is wereldwijd uniek en kan maar één keer geregistreerd worden, dus met het registreren van je domeinnaam heb je een uniek adres.

Tip 2. Wat is een extensie?

Een domeinnaam (het adres dus) bestaat uit een naam en een extensie. Zowel de naam als extensie kun je kiezen, maar meestal is de extensie de landcode, in ons geval dus nl.
Officieel is de extensie .com destijds in het leven geroepen met commerciële doeleinden maar tegenwoordig worden alle extensies door elkaar gebruikt, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Tip 3. Regel het op tijd

Als je plannen hebt om een domeinnaam te registreren is het zaak daar niet te lang mee te wachten. Er zijn immers miljoenen internetgebruikers die ook allemaal op dat idee kunnen komen. Je moet er toch niet aan denken dat jij denkt een domeinnaam te registreren en dat iemand je vóór is geweest.

Tip 4. Controleer of de door jouw gewenste domeinnaam nog vrij is

Daartoe zijn op internet (waar anders) verschillende sites beschikbaar. Middels het eenvoudig invoeren van de door jou gewenste domeinnaam kun je met een paar klikken erachter komen of dat adres nog vrij is. Eventueel kun je een andere extensie toevoegen om toch de door jou gewenste domeinnaam te kunnen registreren.

Tip 5. Het registreren van je domeinnaam

Dat is eigenlijk heel simpel. Zo gauw je gecontroleerd hebt of de naam nog vrij is, kun je via diverse sites je domeinnaam registreren. Dan is dat adres voortaan van jou. Dat is niet à la minute geregeld, daar komen nog wat administratieve handelingen bij kijken, maar als je die verwerkt hebt is jouw domeinnaam meestal met een dag beschikbaar.

Tip 6. Na het registreren van je domeinnaam volgt de hosting.

En dat houdt dan in dat je domeinnaam ‘in leven’ wordt gehouden door een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Want laten we wel wezen, je kunt dan wel een domeinnaam hebben geregistreerd, maar als niemand daarbij kan, heb je er nog niets aan.

Tip 7. Stichting SIDN

De Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) beheert de uitgifte van domeinnamen met de .NL extensie. De bij de SIDN aangesloten providers (die voor de bereikbaarheid van internet zorgen) kunnen bij de SIDN een domeinnaam aanvragen ten behoeve van een klant. Overigens is voor het aanvragen van een .NL domeinnaam tegenwoordig geen inschrijving in het KvK-register meer vereist.

Tip 8. Wat kost dat?

Alle waar naar zijn geld en voor niets gaat de zon op. Natuurlijk zijn aan het registreren van
een domeinnaam kosten verbonden, net als aan de hosting. Het is aan jezelf om te bepalen of
je daar veel of weinig voor over hebt. Hou daarbij wel in je achterhoofd dat het natuurlijk wel van belang is dat er over een goede server beschikt, zodat je domeinnaam niet om de haverklap uit de lucht is, door wat voor oorzaak dan ook.

Tip 9. Waar komt het vandaan?

De oorsprong van de domeinnaam heeft te maken met een uniek nummer dat elke computer op internet heeft. Dat nummer heet IP-adres (Internet Protocol). Het bestaat uit een combinatie van cijfers. Omdat woorden makkelijker zijn te onthouden dan cijfers, is ervoor gekozen deze nummers te vertalen naar namen. Die namen worden in een domeinnaamserver terugvertaald naar nummers. Iedere domeinnaam is opgebouwd uit minimaal twee onderdelen, namelijk voor en achter de punt.

Tip 10. Belangrijke functie in het internetverkeer

Domeinnamen hebben een belangrijke functie in het internetverkeer. Door middel van domeinnamen kan op een makkelijke manier contact gelegd worden met computers, websites en elektronische postbussen van instellingen, bedrijven en individuele personen. Via de domeinnaam kan je bijvoorbeeld de site van een bedrijf bereiken en vervolgens naar keuze informatie opvragen, een catalogus bekijken, advertenties opgeven, financiële transacties verrichten en bestellingen doen. Domeinnamen vormen eigenlijk een soort handvat op het internet.

Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!