Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Fiets Kopen
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Fiets kopen

Ga je binnenkort een nieuwe fiets kopen? Lees dan eerst deze 10 tips voordat je een nieuwe fiets gaat kopen!

Tip 1. Bepaal eerst het soort fiets

Als je een fiets wilt kopen moet je eerst gaan bepalen waar je de fiets voor nodig hebt.
Met een mountainbike kun je geen boodschappen doen en op een racefiets passen geen kinderzitjes. Met andere woorden: is het een fiets voor dagelijks gebruik of juist voor recreatief gebruik? Als je die keuze hebt bepaald kun je op zoek gaan naar een goede fiets.

Tip 2. Ga bij voorkeur naar een goede fietsenhandelaar

Het wemelt tegenwoordig van de gooi- en smijt fietsenverkopers. Helaas leert de ervaring dat je dan toch vaak net niet de fiets krijgt die je voor ogen had. Dat komt enerzijds doordat bij zo'n fietsenhandelaar alles met een noodgang in elkaar gezet wordt, want er moet snel snel verkocht worden. Anderzijds komt dat omdat er vaak geen tijd is voor een gedegen advies en een paar rustige proefritten.

Tip 3. Een vakman heeft de tijd voor je
En wijst je ook op alles waar een goede fiets aan moet voldoen. Moeten er kinderzitjes op?
Is de bagagedrager daar dan op berekend? Hoge instap? Lage instap? Al dat soort kleine details waar je zelf waarschijnlijk niet aan denkt, want jij ziet alleen maar de fonkelende fietsen staan, kan een vakman wel op wijzen. De moeite waard dus.

Tip 4. Let op de goede framehoogte

Een belangrijke voorwaarde voor een goede fiets is de framehoogte. Niet ieder mens is gelijk en daarom zijn er ook zoveel verschillende fietsen in verschillende framehoogtes en bandenmaten.
Er zit ook wel wat in, want altijd met kromme benen fietsen rijdt niet lekker.

Tip 5. Welke remmen?

Er zijn verschillende soorten remmen beschikbaar. Je kunt kiezen voor handremmen of een terugtraprem. Handremmen zijn er dan weer in velgremmen en trommelremmen. Velgremmen kunnen wel eens het nadeel hebben dat ze bij nat weer slippen. Als je rustig de tijd hebt om te remmen is dat niet erg, want stoppen doe je uiteindelijk wel, maar als je een noodstop moet maken, sta je met trommelremmen direct stil, toch wel prettig.

Tip 6. Denk aan de accessoires
Je hebt tegenwoordig van die vétte fietsen, zogenaamde cruisers. Die zien er gaaf uit en fietsen ook nog eens hartstikke lekker. Wat er soms wel aan mist zijn de accessoires zoals spatborden e.d. Bij sommige modellen kunnen die alsnog geplaatst worden (doet de vakman voor je) maar bij sommige modellen niet. Vraag ernaar als je een fiets gaat kopen.

Tip 7. Vergelijk de materialen
Een aluminium fiets weegt uiteraard veel lichter dan een stalen fiets. Misschien denk je dan
'wat maakt dat nou uit, ik fiets toch!' maar als je op verschillende fietsen een proefrit maakt zul je ervaren dat het wel degelijk verschil maakt. Een lichtgewicht fiets trapt lekker weg, waar je bij een zware fiets toch ook het gewicht van de fiets moet 'meenemen'. Waarom denk je dat alle racefietsen zo licht mogelijk zijn?

Tip 8. Kies een goed zadel uit
Er zijn verschillende zadels te koop, variërend van lekker zacht tot nogal hard. Die keuze is per persoon verschillend en ook totaal afhankelijk van je eigen voorkeur. Wat de één een lekker hard zadel vindt, vindt de ander een plank. Ook gelzadels zijn in tegenwoordig, en dat zit ook wel lekker, maar dan moet je wel zorgen dat je fiets in de winter niet in de vorst komt te staan,
want dan kan je gelzadel knappen (doordat de gel bevriest en uitzet).

Tip 9. Bepaal je voorkeur
Zoveel mensen, zoveel fietsen. De een zweert bij een Hollandse fiets (en die rijden ook vaak
echt lekker) waar de ander niets anders wil dan een Engelse fiets (die vaak wat zwaarder zijn). Het is maar net weer waar je voorkeur naar uitgaat, waarbij je in je achterhoofd houdt wat je van plan bent met je fiets. Aan een fiets die twee kinderzitjes moet dragen worden natuurlijk andere eisen gesteld dan aan een mountainbike, die weer voorzien is van extra vering.

Tip 10. Keuze bepaald?
Mooi, dan ben je klaar. Fout! Als je toch aan het geld uitgeven bent omdat je een fiets gaat kopen, sluit dan gelijk een goede fietsverzekering af. De kosten zijn het niet, zeker niet in vergelijking tot de kosten van een nieuwe fiets, en als ie nooit gestolen wordt, heb je mazzel, maar als dat wél gebeurt, dan ben je reuze blij als je in de winkel gewoon een nieuwe fiets kunt halen (die je dan natuurlijk wel weer moet verzekeren).

Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!