Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Houten Vloeren
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Houten Vloeren

Denkt u na over de aanschaf van een houten vloer? Lees dan eerst deze 10 tips voordat u een houten vloer koopt!

Tip 1. Hardheid van hout
De hardheid van houtsoorten wordt uitgedrukt in Janka. Hiermee wordt de kracht in kg bedoeld die nodig is om een gladde stalen bol met een doorsnede van 11,824 mm tot halverwege in het hout te drukken. Denk goed na over hoe intensief de vloer gebruikt gaat worden en stem de kwaliteit van de houtsoort hierop af.

Tip 2. Erkend bedrijf
Zorg ervoor dat u altijd een houten vloer koopt bij een gerenomeerd bedrijf dat is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Mocht er ooit iets niet naar wens zijn of mochten er gebreken in de houten vloer ontstaan kunt u altijd terugvallen op de garantie en de algemene voorwaarden zoals die opgesteld zijn door deze branchevereniging. Vraag aan de speciaalzaak naar de garantievoorwaarden in het geval u zelf de vloer gaat leggen.

Tip 3. Goede ondervloer
Voor een goede houten vloer is een goede ondervloer van essentieel belang. Allereerst moet de ondervloer droog zijn, de vloer moet vlak zijn en natuurlijk stabiel. Een houten vloer kan men over een bestaande vloer heenleggen wanneer aan bovenstaande punten wordt voldaan.

Tip 4. Isolerende onderlaag
In bepaalde gevallen is het raadzaam om en isolerende onderlaag aan te brengen om bijvoorbeeld vocht tegen te houden maar ook om geluidsoverlast tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderburen die u waarschijnlijk te vriend wilt houden.

Tip 5. Ventilatie is belangrijk!
Controleer of er voldoende ventilatie is onder de vloer. Wanneer men op de begane grond een houten vloer legt is het belangrijk dat deze voldoende geventileerd wordt. Wanneer dit niet het geval is kan het hout op termijn gaan rotten.

Tip 6. Bestel ruimer
Koop altijd meer hout dan dat u in werkelijkheid gaat gebruiken. Tijdens het leggen zullen er delen onbruikbaar worden (restafval) waardoor u meer nodig hebt. Ook is het raadzaam om extra hout te kopen voor toekomstige reparaties. Het is dan het meest praktisch en mooiste om hetzelfde hout te gebruiken. Wel bestaat de kans op eventuele kleurverschillen omdat het gelegde hout door weersinvloeden en gebruik reeds veranderd is.

Tip 7. Check de offerte
Waneer u uiteindelijk de houten vloer gevonden hebt die aan uw eisen voldoet is het verstandig om een offerte aan te vragen bij de betreffende houtspeciaalzaak. Kijk bij deze offerte of alles erin verwerkt is. Is bijvoorbeeld het leggen van de vloer onderdeel van de totaalprijs? Zitten alle materialen in de prijs inbegrepen? Is er een meerprijs voor het leggen van een visgraatmotief? Tot slot is het advies om een vaste prijs af te spreken zodat u later niet voor negatieve verrassingen komt te staan.

Tip 8. Bescherm de vloer
Plaats plantenbakken met openingen e.d. nooit direct op de vloer maar zet deze bijvoorbeeld op een schaaltje zodat er geen water op de vloer kan lekken. Het water kan kalkplekken veroorzaken en het hout beschadigen. Tevens is het raadzaam om onder tafels, stoelen en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt, viltjes te plaatsen. Hiermee voorkomt u beschadigingen aan uw houten vloer.

Tip 9. Onderhoud
Wat betreft het onderhoud van een houten vloer is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Vooral zand en steentjes kunnen uw houten vloer beschadigen. Zorg dat de stofzuigermond op de stand staat met de borstel naar beneden. Ook met een wisser kan de houten vloer worden schoongemaakt. Wanneer u gebruik maakt van deurmatten beperkt u de hoeveelheid vuil al aanzienlijk. Leg ze daarom bij alle ingangen van het huis. Naast bovenstaande tips is het raadzaam de houten vloer een aantal keren per jaar te onderhouden met een speciaal onderhoudsmiddel.

Tip 10. Goedkopere alternatieven
Wanneer u een beperkter budget heeft zijn er veel alternatieven voor een houten vloer te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een parketvloer of aan laminaat. Wanneer u voor parket of laminaat kiest denk dan wel goed om de kwaliteit van het materiaal. Kies voor een product wat overeenkomt met de eisen die u eraan stelt. Een laminaatvloer voor de woonkamer zal intensiever gebruikt worden dan van een slaapkamer. Pas de kwaliteit hierop dan ook aan.

Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!