Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Contactlenzen
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Contactlenzen

Heeft u contactlenzen of overweegt u die te gaan gebruiken? Lees dan de 10 tips over het gebruik van contactlenzen. Wilt u meer weten over het laseren van ogen, lees dan de 10 tips over ooglaseren.

Tip 1. Vormstabiele contactlenzen: scherp zicht, zuurstofdoorlatend en voordelig

Op hoofdlijnen zijn er twee soorten contactlenzen; zachte lenzen en harde contactlenzen,
die tegenwoordig ook wel vormstabiele contactlenzen worden genoemd. De vormstabiele contactlenzen hebben als voordelen een scherp zicht voor de drager, en een goede zuurstof doorlatende werking. Omdat vormstabiele lenzen lang meegaan zijn ze bovendien goedkoop in gebruik. Nadelen zijn dat er vuiltjes onder de lenzen kunnen komen en dat de lenzen kunnen wegschieten.

Tip 2. Zachte contactlenzen: comfortabel

Zachte lenzen bevatten water en kennen een hoog draagcomfort. Ze vormen zich als het ware naar het oog waardoor vuiltjes er niet gemakkelijk onder kunnen komen. Ze zijn, veel meer dan
de vormstabiele contactlenzen, geschikt om mee te sporten. Zachte lenzen moeten regelmatig vervangen worden, bijvoorbeeld dagelijks, maandelijks of elk half jaar. Daardoor zijn zachte contactlenzen duurder dan vormstabiele lenzen.

Tip 3. Consulteert de specialist over contactlenzen

Welke contactlenzen je ook gebruikt, ga geregeld langs bij de specialist. Een optometrist of oogarts kan beoordelen of uw contactlenzen nog voldoen. Verkeerd gebruik van contactlenzen
kan tot problematische infecties of beschadigingen van het oog leiden. Ook als u van merk wilt veranderen, is het raadzaam uw contactlenzenspecialist te raadplegen. Bestellen van contact-lenzen via internet is vooral bedoeld als u uw bestaande merk en type lenzen opnieuw wilt gebruiken.

Tip 4. Reinig uw handen voor u uw lenzen aanraakt

Een hygiënische behandeling van contactlenzen is zeer belangrijk. Voordat u uw lenzen aanraakt wordt aangeraden uw handen te wassen (met vetvrije zeep) en goed af te drogen met een handdoek die niet pluist.

Tip 5. Reinig en vervang ook geregeld de lenshouder
Zachte lenzen worden regelmatig door mensen vervangen. Het schoonhouden van de lenshouder is vaak minder vanzelfsprekend. In de lenshouder kan vuil zich ophopen en zo de lenzen vervuilen. Het wekelijks reinigen van de lenshouder met warmwater wordt daarom aangeraden evenals
het regelmatig vervangen van de lenshouder.

Tip 6. Nachtlenzen voor mensen met kleine afwijkingen

Nachtlenzen, het woord zegt het al, worden ’s nachts gedragen met als doel om de vorm van
het hoornvlies zodanig te veranderen dat overdag geen bril of contactlenzen nodig zijn. Nachtlenzen zijn geschikt voor bijziende mensen met een afwijking tot -4 dioptrieën en voor mensen met een cylindrische afwijking tot 1,5 dioptrie.

Tip 7. Gebruik de juiste contactlens vloeistof

Voor zachte contactlenzen wordt voor het reinigen, afspoelen en bewaren meestal een
alles-in-één vloeistof gebruikt. Voor harde, vormstabiele lenzen, wordt meestal voor het bewaren en reinigen een aparte vloeistof gebruikt. Let op dat u niet de verkeerde vloeistoffen aanschaft. Vloeistoffen voor zachte lenzen zijn verschillend van die van vormstabiele contactlenzen.
Heeft u last van snel vervuilende lenzen, dan kunt u aanvullend een reiniger op basis van enzymen gebruiken die de eiwitten en vetten op uw contactlenzen afbreken.

Tip 8. Elektronisch contactlenzen reinigen

Tegenwoordig zijn er apparaatjes in de handel die op elektronische wijze contactlenzen reinigen.
Het apparaat reinigt uw lenzen met behulp van ultrasone trillingen. De lenzen blijven overigens veilig stil liggen zodat ze niet worden beschadigd.

Tip 9. Zorg voor vochtige ogen
Knipper vaak met uw ogen. Daarmee blijven uw ogen en lenzen vochtig waardoor het draagcomfort van u lenzen toeneemt. Zeker in situaties waarbij mensen staren (het lezen van een boek, autorijden of computerwerk) heeft de mens de neiging minder vaak te knipperen waardoor de ogen uitdrogen. Krijgt u toch last van droge ogen, dan kunt u gebruik maken van ‘kunsttranen’ als aanvulling op het traanvocht. In droge ruimtes helpt een bevochtigingapparaat tegen droge ogen.

Tip 10. Doe eens gek
Altijd al blauwe ogen gewild of juist bruine. Het is mogelijk met kleurlenzen. Net als de gewone lenzen zijn ze eenvoudig via internet bij de meeste aanbieders te bestellen. Vindt u een ander kleurtje niet voldoende. Doe nog eens gekker en gebruik funlenzen. Funlenzen zijn alleen voor speciale momenten geschikt en kunnen niet continue gedragen worden en dienen voor het slapen verwijderd te worden.


Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!