Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
MBA Opleiding
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

MBA Opleiding

Je wilt starten met een MBA-opleiding? Lees dan eerst deze 10 tips over MBA-opleidingen!

Tip 1. Een MBA-opleiding is gericht op de managementtaken in het bedrijfsleven
Een MBA-opleiding is een beroepsopleiding die speciaal gericht is op een hoger niveau dat die dient als voorbereiding op een verantwoordelijke functie in het bedrijfsleven. Eigenlijk is voor de meeste MBA-opleidingen van toepassing dat je al afgestudeerd moet zijn en daarnaast ook nog enkele jaren werkervaring moet hebben voordat je je voor een dergelijke opleiding kan opgeven. De eisen zijn dus niet gering.

Tip 2. Een MBA-opleiding staat hoog aangeschreven

Een MBA-opleiding volgen is een weliswaar kostbare manier om je verder te ontwikkelen,
maar het is wél een manier die overal ter wereld hoog aangeschreven staat. MBA staat voor Master in Business Administration, waarbij de naam ook al aangeeft dat het niet zomaar een opleiding is, maar een másteropleiding. Als je deze opleiding achter je naam kunt schrijven, heeft dat dus wel degelijk een belangrijke betekenis.

Tip 3. De opleiding is op verschillende plaatsen te volgen

Dit type opleiding komt oorspronkelijk uit Amerika. In Nederland bestaan de businessschools
die dergelijke opleidingen aanbieden pas enkele tientallen jaren, waarbij het aantal overigens wel groeiende is. Ga maar na, in 1996 waren er nog maar 10 mogelijkheden tot opleiding terwijl er nu in ieder geval al meer dan twintig zijn. Wel zo handig natuurlijk, want meer keuze betekent ook dat je de opleiding beter kunt inpassen in de rest van je leven en omstandigheden.

Tip 4. Let goed op welke businessschool je kiest!

Die opmerking heeft wel degelijk een reden, want ofschoon het aantal businessschools is gestegen, houdt dit niet automatisch in dat ook de kwaliteit is toegenomen. Je moet dus wel degelijk kritisch zijn in je keuze van de plaats van opleiding, en je niet blind staren op de kreet 'MBA' want deze titel is in Nederland onbeschermd, zodat in principe nagenoeg ieder opleidingsinstituut met een op MBA-gericht programma kan starten.

Tip 5. Raadpleeg de Top-20
Dat is niet onverstandig want bij een beoordeling van het gegeven dat je een MBA-opleiding hebt gevolgd gaat het er vooral om wáár je die opleiding gevolgd hebt. Als je een indicatie wilt hebben kun je je eens storten op de top-20 van MBA-opleidingen. Deze lijst wordt ieder jaar door het SCO-Kohnstamm Instituut voor onderzoek van Opvoeding en Onderwijs samengesteld.
Houd daarbij wel in je achterhoofd dat niet alléén de naam van belang is bij de keuze van de juiste opleiding. Je moet ook zorgen dat je een MBA-opleiding gaat volgen die bij voorkeur naadloos aansluit op jouw wensen en omstandigheden.

Tip 6. Je kunt je MBA-opleiding ook in Amerika volgen

In het algemeen geldt dat Nederlandse studenten met een universitaire opleiding een grotere kans op toelating tot Amerikaanse MBA-opleidingen hebben dan afgestudeerden van HBO-instellingen. Dit geldt in het bijzonder voor de meest vooraanstaande universiteiten. Overigens is het niet absoluut noodzakelijk om een economische vooropleiding te hebben. Sterker nog, veel universiteiten geven zelfs de voorkeur aan studenten die geen specifieke managementachtergrond hebben. Daarbij wordt dan wel verwacht dat kandidaten door hun werkervaring enige kennis hebben van economie en management. Bovendien is cijfermatig inzicht van belang.

Tip 7. Een MBA-opleiding kan zorgen voor een impuls aan je carrière
Er zijn veel momenten in je leven waarop je voor keuzes gesteld kunt worden. Dat kan zowel privé als in je werkomstandigheden. Aan je privé-omstandigheden verandert een MBA-opleiding niets, maar voor je carrière kan het wel degelijk verschil uitmaken. 't Geeft je in ieder geval de mogelijkheid je carrière een nieuwe wending te geven.

Tip 8. Stel criteria vast
Criteria om op te letten bij het uitzoeken van de plaats van opleiding zijn onder meer de reputatie van de school, de gehanteerde onderwijsmethode, het aantal studenten per lichting, de docenten die er werkzaam zijn, de geboden faciliteiten en de specialisatiemogelijkheden. Allemaal zaken om rekening mee te houden, zodat het verstandig is je eisen c.q. wensen eerst op een rijtje te zetten voordat je gaat zoeken.

Tip 9. Een MBA-opleiding is duur
Het volgen van een MBA-opleiding kost nogal wat. Helaas zijn er niet veel instanties die je financiële steun geven voor MBA-opleidingen. Het gaat vaak om bedragen waarbij je wel even diep moet ademhalen. Van belang is echter dat je hierbij het te bereiken doel in je achterhoofd houdt: je carrière verbeteren! Daarom moet je de kosten van een MBA-opleiding zien als een investering voor de toekomst.

Tip 10. Volg een vooropleiding
Er bestaat een opleiding, MBA Primer, die voorafgaat aan het MBA-programma. Je kunt het zien als een inleiding in de vaardigheden en kennis die een (moderne) manager nodig heeft. Het betreft dan een afgerond basisprogramma op grond waarvan je in aansluiting daarop alsnog een MBA-opleiding zou kunnen volgen. Dat betekent dat ook voor diegenen die niet direct in aanmerking komen voor het volgen van een MBA-opleiding hiermee toch de kans geboden wordt om uiteindelijk alsnog een MBA-opleiding te volgen.

Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!