Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Solliciteren
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Solliciteren

Je gaat solliciteren? Lees dan eerst deze 10 tips voordat je gaat solliciteren. Succes!

Tip 1. Solliciteren is niet eng!
Solliciteren lijkt een beetje eng. Je moet in een brief, cv en gesprek uitgebreid over jezelf praten, lastige vragen beantwoorden en ook nog eens jezelf 'verkopen', of in ieder geval: je onderscheiden van de andere kandidaten. Goed voorbereiden helpt.

Tip 2. Maak een goed CV
Jouw cv moet in één oogopslag een goede indruk geven van wie jij bent en wat jij kunt.
In feite moet je cv ijzersterk zijn, en ook nog eens aangepast aan de functie waarop je solliciteert. Het is daarom raadzaam bij elke sollicitatiebrief je cv opnieuw te bekijken en waar nodig aan te passen. Misschien kun je bij een betreffende functie nét een zinnetje meer toevoegen waardoor jouw cv eruit springt.

Tip 3. Bereid je voor op lastige vragen
Bereid je voor op lastige vragen. Geef zelfverzekerd antwoord in het sollicitatiegesprek. Vertel een goed verhaal waarom je komt solliciteren, wat je ervaring is, hoe je instelling is. Het kan helemaal geen kwaad om thuis of met een goede vriend/vriendin eens stevig te oefenen, waarbij je de gelegenheid krijgt je optimaal voor te bereiden op zo’n sollicitatiegesprek.

Tip 4. Stel zelf vragen!
Heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek is dat je zelf ook vragen stelt. Je moet je daarom niet alleen richten op de vragen die er aan jou gesteld zullen worden, maar ook zéker op de vragen die jij aan het bedrijf wilt stellen. Vaak komt aan het eind van een sollicitatiegesprek die vraag voorbij ‘heeft u nog vragen?’. Benut die kans, en stél ze dan ook, zeker om aan te geven dat je wel degelijk betrokken bent bij het eventueel aanvaarden van een functie binnen dit bedrijf.

Tip 5. Je bent gelijkwaardig
Dat klinkt heftig, maar is wel waar. Je zit daar niet alleen voor jezelf, maar ook voor het bedrijf.
Die hebben immers iemand nodig, en die iemand kan jij zijn. Je hoeft je tijdens een sollicitatie-gesprek dus niet al te afhankelijk op te stellen, want jullie allebei zijn zoekende: zij naar een werknemer, en jij naar een werkgever. Dat schept een band van (gedeeltelijke) gelijkwaardigheid.

Tip 6. Dingen om te doen

Bedenk thuis de vragen die je wilt stellen. Wie geen vragen heeft, kan ongeïnteresseerd overkomen. Bereid je daarnaast goed voor op de vragen die de sollicitatiecommissie jou stelt. Belangrijk is daarbij te richten wat je wilt in plaats van op wat je kunt. Een mooi diploma zegt namelijk nog niets over je ambities.

Tip 7. De perfecte sollicitant bestaat niet
Je probeert natuurlijk een goed gesprek te voeren tijdens je sollicitatie. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat de perfecte sollicitant niet bestaat, je kunt per slot van rekening niet álles weten. Je moet ook weer niet te bijdehand overkomen, dat kan irritaties wekken. Probeer gewoon menselijk, verstandig en betrokken over te komen.

Tip 8. Wat je niet moet doen
Vragen stellen als ‘hoeveel mensen werken hier?’ kun je beter achterwege laten. Als je je terdege voorbereid hebt, zijn zulke gegevens je al bekend. Begin ook niet direct om salarisschalen te vragen. Dat komt wel als je door de eerste ronde heen bent, dan is het vroeg genoeg. Bovendien hoef je niet krampachtig te proberen eventuele stiltes op te vullen die tijdens zo’n gesprek ontstaan, bijvoorbeeld omdat de werkgever iets wil noteren. Benut die stiltes door te bedenken wat je nog meer zou willen vragen.

Tip 9. Zoek de praktische zaken van tevoren bij elkaar
Zoek informatie over het bedrijf op, bijvoorbeeld op internet. Ook kun je proberen te praten met mensen die er werken of gewerkt hebben of bellen met de afdeling Personeelszaken.
Er zijn voldoende mogelijkheden om van tevoren je te oriënteren over het bedrijf en haar cultuur.

Tip 10. Zorg voor foutloos Nederlands!

Dat klinkt eenvoudig, maar voor veel mensen is het dat niet. Blind vertrouwen op de spellings-controle van je tekstverwerker helpt ook niet, want die kent nu eenmaal werkwoorden met en zonder ‘t’ of ‘dt’. Als je twijfelt, laat dan iemand die het wél kan weten ernaar kijken, voordat je je brief verstuurt. Je sollicitatiebrief zorgt voor een eerste indruk, en een eerste indruk kun je nu eenmaal maar één keer maken!


Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!