Interesses.nl geeft je tips over heel veel verschillende onderwerpen. Denk hierbij aan Vakantie, Huis en Tuin, Health en Beauty maar ook over zakelijke onderwerpen. Daarnaast geven we een selectie van gerichte aanbiedingen. Heb je zelf een tip mail hem dan naar info@interesses.nl
Stoppen met Roken
Contact
Home  
Categorieën:

Huis en Tuin
Gezondheid en Uiterlijk
Vakantie
Business 2 Business
Werk, Opleiding en Inkomen
Computers en Internet
Auto's en Vervoer
Financieel
Relatie en Gezin

Stoppen met Roken

Je stopt met roken. Of je denkt er over te stoppen. Goed! Hier vind je 10 tips die je kans op succesvol stoppen met roken flink vergroten. Als je wilt, kunt je het!

Tip 1. Bereid je goed voor!
Zomaar stoppen met roken valt niet mee. Je moet je het echt zelf willen. Als jij ervan overtuigd bent dat je wilt stoppen, bereid je dan goed voor. Daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker. Zet je redenen om te stoppen op papier. En ken je vaste rookmomenten.
Als je deze momenten kent, kun je proberen dit soort situaties te vermijden of te veranderen.

Tip 2. Bepaal je stopdag
Als je goed bent voorbereid, bepaal dan je stopdag. Schuif de stopdag niet te ver voor je uit. Schrijf in je agenda wanneer je stopdag is en vertel dit ook aan mensen in je omgeving.
Zo kunnen ze rekening met je houden. Wellicht wil iemand je coachen op de moeilijke momenten.

Tip 3. Je huis rookvrij

Gooi alles weg wat te maken heeft met roken. Je overgebleven sigaretten of shag, maar ook asbakken en aanstekers. Niets mag je herinneren aan het roken in je directe omgeving.
Lucht je huis grondig. Was je gordijnen. Kortom: weg met die vieze rooklucht!

Tip 4. Steuntje in je rug

Een steuntje in de rug werkt voor veel mensen. Een medicijn als Zyban kan je helpen.
Zyban vermindert de ontwenningsverschijnselen en de behoefte om te roken. Gezien de mogelijke bijwerkingen is Zyban vooral aan te raden voor rokers die meer dan 10 sigaretten per dag roken en al meerdere keren geprobeerd hebben te stoppen. De fabrikant van Zyban bied je ook nog een ondersteuningsmethode aan. Probeer anders nicotinevervangers. Deze verdubbelen je stopkans. Een bekend merk als Nicorette heeft voor elke roker een geschikte nicotinevervanger; kauwgum, pleister of tabletje. Nicorette bied je een stopcoach aan die je dagelijks ondersteunt.

Tip 5. Drink en eet gezond

Drink zeker 2 liter water per dag. Water reinigt je lichaam. Fruitsappen zijn ook gezond. Vermijd cafeïne, dus geen cola en geen koffie. Ga niet snoepen in plaats van een sigaret roken. Neem een stuk fruit of rijstwafel. Er zijn bij de apotheek en drogist voedingssupplementen te koop waar extra zink in zit. Deze zorgen dat je trek in zoetigheid minder wordt.

Tip 6. Word actief
Ga na het stoppen met roken meer sporten. Dit versterkt je gevoel van "gezond bezig zijn".
Als je niet zo'n sportief type bent, word dan in ieder geval actief. Maak een wandeling of ga winkelen, maar kom in beweging. Dit leidt je aandacht af.

Tip 7. Zoek een alternatief
Zorg ervoor dat je niet in de verleiding komt.
- Als je wat in je handen mist, probeer dan eens een pen, paperclip of je mobiele telefoon.
- Poets je tanden gelijk na het eten in plaats van een sigaret op te steken wat je eerder deed.
- Probeer altijd wat te lezen bij je te hebben of een kruiswoordpuzzel. Als je tijd over hebt, kan je wat doen. Veel mensen roken namelijk uit verveling.
- Richt je aandacht op iets anders. Maak bijvoorbeeld een praatje of lekker in bad liggen.

Tip 8. Beloon jezelf
Stoppers die zichzelf belonen zijn succesvoller. Waarschijnlijk omdat beloningen iets extra positiefs aan het stoppen met roken geven. Vooral in de periode dat niet-roken je nog moeite kost. Je houdt ook veel geld over om jezelf te belonen. Reken het zelf maar eens uit! Een andere manier van belonen is jezelf regelmatig een compliment te geven. Je hebt alle reden om heel trots te zijn!

Tip 9. Sterk zijn
Je moet mentaal sterk zijn. Wees voorbereid op lastige situaties. Op verjaardagen en zo, kun je erg in de verleiding komen. Vooral als je alcohol of koffie drinkt, loop je een groter risico weer met roken te beginnen. Voor veel rokers gaat dit vaak samen. Als je net gestopt bent, kun je daarom beter voorzichtig zijn met alcohol en koffie. Begeef je net na het stoppen in rookvrije ruimten en probeer cafés en andere rokerige ruimtes tijdelijk te vermijden.

Tip 10. Jij kunt het ook!
Jaarlijks lukt het 100.000 mensen om te stoppen met roken. Dus waarom jou niet? Denk aan de nadelen van het roken en de vele voordelen van niet-roken. Als je het echt moeilijk vindt, zoek dan hulp om te stoppen met roken. Er zijn allerlei groepstrainingen waar je samen kunt stoppen en individuele gedragstherapieën.Interesses.nl heeft met de grootste zorg de content verzorgd maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website!